20 Yaş Dişleri Nedir?
Genç ve yetişkinler 20 yaş dişleri konusunda sıkıntılı süreçlerden geçerler. Yirmilik dişler çıkarken ağızda uygun bir alan yoksa ciddi ağrı oluşturabilir ve böylelikle çürüklere neden olabilir. 17 ve 21 yaş aralığında çıktığı için 20 yaş dişleri ismini almıştır.
Ağzın arka tarafında üst ve alt kısmında 2’şer tane olacak şekilde çıkar. Ağızda çıkan son dişlerdir. Toplam 32 diş, yirmilik dişlerin çıkmasıyla beraber tamamlanmış olur. Her insanda bu dişler tam çıkmayabilir. Bazı kişilerde 20’lik dişler rahat bir şekilde çıkarken, çoğu kişi de 20’lik diş ağrısı çeker.
Ağızda boşluk bulamayan 20’lik dişler gömülü olmasıyla beraber ciddi bir ağrıya neden olur. Bazı insanlarda diş çürüklerine neden olur ve 20’lik diş ağrısı dayanılamayacak boyuta ulaşırsa 20’lik diş çekilir.
20 Yaş Dişlerin Yarattığı Sorunlar Nelerdir?
20’lik dişler en çok sorun yaratan dişler arasındadır. Pek çok insan 20’lik dişlerini çektirir. Çünkü 20’lik dişler, diş etinde yeterli yer bulamaz ve gömülü kalır. Bu durumda mutlaka diş çekimi yapılmalıdır. Yirmilik dişe müdahale edilmezse ciddi sorunlar doğurabilir.
Dişin etrafında yer alan doku kiste dönüşebilir. Bu durum kemik kayıplarına kadar ilerleyebilir. Diş köklerine zarar verebilir ve yakınında bulunan dişleri yok edebilir. Bir kısmı gömülü olan 20’lik dişin etrafında besinler birikebilir. Birikme sebebiyle bakteri ve plak oluşur. Bu da dişi çürütür ve müdahale edilmezse dişin kaybına kadar varabilir.
20 Yaş Dişlerin Belirtileri
Yirmilik dişler ağrıyarak kendisini gösterir. Dişler gömülüyse ve çıkacak alan bulamıyorsa ağrı son derece şiddetli olmaktadır. Yirmilik dişlerin belirtileri aşağıdaki gibidir:
- 20’lik dişi etrafında iltihaplı diş eti,
- Şiddetli ağrı,
- Yüzde şişlik,
- Ağız açma ve çiğnemede zorluk,
- Diş etinde bulunan akıntı,
- Ateş,
- Ağız kokusu,
- Besinlerin sıkışması.
Bu belirtileri yaşıyorsanız 20 yaş dişleri çıkarıyor olabilirsiniz. Uzman diş hekimine başvurmanız önerilir.
20 Yaş Dişleri Nasıl Çekilir?
Yirmilik dişlerde şiddetli ağrı varsa çektirebilirsiniz. 20’lik dişin, diş etine uzaklığına bağlı olarak çekim şekillenir. İlk diş eti uyuşturulur. Dişin çekileceği bölgeye de ekstra bir iğne vurulabilir. Diş çekimi esnasında lokal anestezi uygulanır. Diş aleti yardımıyla ilk diş gevşetilir ve penseyle çekilir. Çekilen diş bölgesi güzelce temizlenir ve kanamanın durması için tedavi uygulanır.
20 Yaş Dişleri Çekimi Sonrası
Yirmilik dişler çekildikten sonra ağrı ve şişlik olabilir. Diş çekildikten sonra ilk gün kanama olabilir. Dişteki ağrı bir hafta sonra azalır ve sonra tamamen biter. Diş çekiminden sonra bir gün boyunca dişlerinizi nazik bir şekilde fırçalamalısınız. Dişin çekildiği bölgeye doğru fırçalama yapmamalısınız.