Çene Eklem Hastalıkları Tedavisi
Çene eklemi rahatsızlığı oldukça rahatsız eden bir durumdur. Alt çene ile üst çenenin birbirine bağlanmasını sağlayan çene eklemlerinde bulunan kemiksel ve aynı zamanda yumuşak dokularda görülen rahatsızlıklardır. Basit semptomları ile ciddi semptomları bulunmaktadır. Çene eklem hastalıkları birçok nedenlerden dolayı olabilmektedir.
Çene Eklemi Rahatsızlığı nedir?
Çene eklemi rahatsızlığı, alt çene ile üst çenenin birbirine bağlanmasında rol alan kemiksel ve yumuşak dokularda görülen rahatsızlıklardır. Tıkırtı sesi gelmesi ya da çenenin kitlenmesi gibi bazı semptomları olabilmektedir.
Kaza, yanlış tedavi, stres gibi birçok nedenden dolayı olabilmektedir. Çenede olan bu eklem rahatsızlığı zaman geçtikçe daha da artmaktadır. Bundan dolayı çene eklem hastalıkları tedavisi yapılmalıdır.
Çene Eklemi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Çene eklemi rahatsızlıklarının oluşum nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Diş sıkma, tek taraflı çiğneme, gıcırdatma, diş eksikliği gibi şeyler çene eklemlerinde bozuklukların meydana getirdiği bilinmektedir. Çene ekleminde sorunu olan kişiler yılları boyunca ağrı ve aynı zamanda rahatsızlık hissi yaşarlar.
Çene eklemi hastalarında görülen en yaygın belirtiler şu şekildedir:
Eklem ağrısı,
Yüzde şişlik,
Çenenin kitlenmesi veya çıkması,
Çiğnerken zorluk yaşamak,
Ağız açmada zorlanma ve sınırlılık,
Çene eklemlerinden ses gelmesi,
Çene Eklemi Hastalığında Tanı Nasıl Konulur?
Çene ekleminde rahatsızlık olan hastaların şikayetleri ve öyküleri alınır. Daha sonra klinik muayene ile tanı koyulmaktadır. Çene eklemi hastalığında ağız açıklığındaki yetersizlik en geçerli tanısıdır.
Çene Eklem Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene eklem hastalıkları tedavisi diğer tedavilerde olduğu gibi fonksiyonları normale kazandırmaktadır. Çene eklem hastalıkları tedavisi çene fonksiyonlarını normal düzene getirmek için uğraşılmaktadır. Hastanın tedavi planlanması hastalığa neden olan sebeplere göre ayarlanmaktadır. Bu işlem sonucunda sağlıklı bir sonuç alınması isteniyorsa doğru tanının koyulması gerekmektedir.
Dişleri gıcırdatma ya da diş sıkma gibi problemleri olan hastalarda gece plağı uygulanabilir. Aynı zamanda ilaç tedavileri ve çene kaslarına verilen fizik tedaviler ile de tedavi planlaması yapılabilir. Eğer çenede çok fazla ağrı oluşuyor ise eklem için yıkanması da ağrıyı azaltacaktır. Çene bölümünde tümör ya da travma var ise cerrahi işlemler gerekmektedir.
Çene Eklem Rahatsızlığı İçin Kime Başvurmalıyım?
Çene sorunu olan hastaları hangi uzman hekime ya da nereye başvuracağını bilmemesi büyük problemler oluşturmaktadır. Çene eklem sorunu olan kişiler çene cerrahisi uzmanı diş hekimlerine başvurabilir.
Çene cerrahisi uzman diş hekimlerinin branşıdır. Bazı durumlarda ise psikiyatri, fizik tedavi, kulak burun boğaz ya da nöroloji branşlarından da destek alınabilmektedir. DİŞEVİM bu konuda uzman hekimleriyle her zaman yanınızdadır.