Dişevim'e hoşgeldiniz..

Çene Kistleri

Çene Kistleri

 

Kist en çok çene bölgesinde ortaya çıkan ve etrafı doku ile kaplanmış boşluklardır. Çene kistlerinin tespit edilebilmesi için diş hekimine muayene olmak gerekmektedir.

 

Çene Kisti Nedir?

 

Kemikte ya da yumuşak dokuda yerleşebilen kistler bazı zaman püre kıvamındadır ve etrafı doku ile kaplanır. Bulunduğu bölgede genişleyen ve büyüyen kistler vücudun her bölgesinde gelişse de en çok çene bölgesinde ortaya çıkar.

 

Çenede kist diğer bölgelere göre daha fazla olur. Çenede dişin mine organının kalıntılarının kalması ya da dental lamina nedeni ile kistler ortaya çıkar. Hastalarda çene kistleri genelde ağız içinde akıntı, diş ya da diş etinde sorunlar veya kötü koku ve kötü tat alımı ile kendini belli eder.

 

Çene Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

 

Çene kistleri dişin kendi yapısından kaynaklı olabileceği gibi tamamıyla farklı nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Genelde herhangi bir belirtisi olmasa da bazı sorunlara bakarak çene kistleri ile ilgili şüphelenebilirsiniz. Çene kisti kişilerde kendini kötü tat, kötü ağız kokusu, diş eti ya da dişe ait sorunlar, ağız içinde akıntı veya çene, diş bölgesinde şişlikler ile belli eder.

 

İleri aşamada olan çene kistleri ise his kaybına, patolojik kırıklara, ağzı açamamaya ya da dişte sallanmaya neden olur. Çene ya da dişte ağrı genelde çok fazla rastlanmasa da ağrı genelde enfeksiyon ile beraber ortaya çıkar. Ağız ve çene kistleri başlangıç aşamasında çok büyük belirtiler göstermedikleri için gizli bir şekilde büyürler. Genelde de çene röntgeninde tesadüfi bir şekilde fark edilirler.

 

Tedavisi Nasıldır?

 

Çene kistlerinin tedavi edilmesi için tek yöntem cerrahi müdahale yapılmasıdır. Kistler alanında uzman cerrahlar tarafından ameliyat ile alınır. Eğer çene kistlerine doğru zamanda müdahale edilmezse yüzde iltihap, şişlik, iyi ya da kötü huylu tümör oluşabilir. Aynı zamanda dişte dayanılamayacak derecede ağrıya veya çene kemiğinde deformasyona da neden olabilir.

 

Çene kistlerinin tedavisinde doğru tedavi, iyi bir cerrahi uzman ve erken tanı çok önemlidir. Ayrıca ameliyat öncesinde değerlendirme ve lezyonun tamamıyla çıkarılması için radyografik kontroller de önemlidir. Çene kistleri eğer tedavi edilmezse çene kemiğini eritme riski olduğundan tehlikeli olabilir.

 

Bu durumda dişlerde sallantı olabilir ve hastalar kısa süre içinde dişlerini kaybederler. Çene kistleri düşük bir oranda olsa da kansere dönüşebilir. Bundan dolayı tespit edildiği zaman iyi değerlendirilmesi ve çok fazla beklenmeden de uzman diş hekimi ya da cerrah tarafından alınması gerekir.

 

Adres

Batı Mh. İpek Sk. No:3, Pendik / İSTANBUL

(0216) 491 05 81

Bizi hemen arayın

Açılış Saatleri

Pzt - Cmt: 9:00 - 19:00

Randevu almak için!

info@disevim.com