Dişevim'e hoşgeldiniz..

Çocuklarin Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayeneleri

Çocukların Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayeneleri

 

Tıp dalında diş hekimliği bölümünde çocukların diş gelişimleri ve tedavileri alanında ihtisas yapmış diş doktorlarına çocuk diş doktoru yani pedodontist denmektedir. Çocuk diş hekimi olmak için ilk olarak diş hekimliği fakültesi bitirilmelidir. Sonrasında ise diş hekimliğinde uzmanlık sınavı olan DUS'ta çocuk diş hekimliği üzerine uzmanlık eğitimi alınmalıdır.

 

Altı yaşından itibaren çocuk, karışık dişlenme dönemine geçer. Birinci büyük azı 6 yaşında, kesici dişler 7-8 yaşında, küçük azılar ve köpek dişleri 9-11 yaşları arasında, ikinci büyük azı dişleri ise 12 yaşında çıkar. 12 yaşında dişlerin düşmesiyle çocuklarda diş çıkarma dönemi son bulmuş olur.

 

Çocuklar İlk Diş Muayenesine Ne Zaman Gitmelidir?

 

Çocuklarda ilk diş muayenesi ilk süt dişlerinin çıktığı 6 ay-1 yaş arasında yapılmalıdır. Bu diş muayenesinde diş doktoru anne ve babaya çocuklarda sağlıklı diş gelişimi ve diş bakımı konusunda bilgilendirme yapar. Işık yardımıyla çocuğun ağız ve dişlerine bakar.

 

Anne ve babaya dişlerin sağlıklı çıkması konusunda beslenme eğitimi verir. Çocuk diş hekimi 0-18 yaş arasına bakmaktadır ve çocuk diş doktoruyla (pedodontist) ilk muayene sonrasında çocuklar sıklıkla diş doktoruna gitmektedirler.

 

Çocuklara Diş Bakımı Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

 

Aile çocuk diş doktoruyla (pedodontist)  ilk muayene sonrasında çocuğa çocuk diş hekiminden aldığı bilgiler doğrultusunda beslenmesi başta olmak üzere dişlerle ilgili diğer konularda da özen göstermelidir. Çocuk büyüdükçe çocuğa dişlerinin bakımı konusunda sorumluluk kazandırılmaya başlanmalıdır.

 

Çocuk motor becerileri gelişmeye başlayınca diş fırçalama konusunda yavaş yavaş eğitilmelidir. Anne ve baba çocuk diş doktoruyla(pedodontist)  ilk muayene sonrasında çocuğun diş gelişimine gereken özeni gösterdiyse çocuk da ailesinin bilinci sayesinde dişlerine iyi bakma yoluna girecektir.

 

 

Çocuk Dişlerini Fırçalamak ve Dişlerine Bakmak İstemezse Ne Yapılmalıdır?

 

Her şeyden önce ailesi diş bakımı konusunda çocuğa rol model olmalıdır. Anne ve baba dişlerini fırçalama konusunda hassaslarsa bunu çocuğa göstererek yapabilirler. Çocuğa diş bakımı eğitimini sevgi çerçevesinde verebilirler.

 

Uygun bir dil ve üslupla çocuğa dişlerine bakmazsa ne olacağını duruma göre görseller kullanarak anlatabilirler. Çocuk bu konuda hala inatçıysa pedodontist ve pedagog yardımı almayı isteyebilirler.

 

Çocuğun Dişleri Bozuk Çıkmışsa Ne Yapılmalıdır?

 

Ortodontik tedavi bozuk dişlerin diş teli veya şeffaf plak yardımıyla düzeltilmesi işlemidir. Çocuklarda diş gelişimi bazı durumlarda düzgün olmayabilir. Bu durumda çocuk ve ailesi ortodontik tedavi almayı düşünebilirler. Ortodontik tedavi uzun ve pahalı bir tedavi yöntemidir ve uzun sürer. Bu nedenle ortodontik tedavi kararı verilmişse sabırlı olunmalıdır.

 

Adres

Batı Mh. İpek Sk. No:3, Pendik / İSTANBUL

(0216) 491 05 81

Bizi hemen arayın

Açılış Saatleri

Pzt - Cmt: 9:00 - 19:00

Randevu almak için!

info@disevim.com