Hassas Bağlantılı Diş Protezleri

Hassas bağlantılı diş protezleri ağzın arka tarafında veya ön tarafında dişleri olmayan hastalar için kullanılan bir protez çeşididir. Hastanın arka veya ön tarafında sağlam dişleri varsa bu dişlere bağlanan ve kancaları görünmeyen hassas bağlantılı diş protezleri günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir.

 

Neden Hassas Bağlantılı Diş Protezi?

Günümüzde insanlar estetiğe ve güzelliğe çokça önem vermektedir. Protez dişlerde de aynı durum geçerli olmaktadır. Hassas bağlantılı diş protezlerinde de kancalar gözükmediğinden dolayı pek çok hasta tarafından memnuniyetle kullanılmaktadır.

Bununla birlikte hassas bağlantılı diş protezleri kancalarının gözükmüyor olmasının sebebi öndeki sabit dişlere tutunan dişi ve erkek parçaları olduğu için birbiri içerisine oturma şeklinde kilitleme sistemi bulunmaktadır. Bu sayede hassas bağlantılı diş protezini taktığınız zaman yan taraftan herhangi bir tutucu kanca gözükmemektedir.

Bunun yanı sıra hassas bağlantılı diş protezleri kroşeli diş protezlerine göre tutuculuğu biraz daha fazladır. Çünkü kroşeli diş protezinde dişin ön yüzeyinde ufak bir çentik vardır ve oraya tutunur. Bu yüzden de sürekli tak çıkar işleminden dolayı da metal yorgunluğu dediğimiz durum meydana gelmektedir. Fakat hassas bağlantılı protezlerde sürgü veya topbaş tercih edilebilir.

 

Hassas Bağlantılı Diş Protezi (Çıt Çıtlı) Çeşitleri

Hassas bağlantılı diş protezlerinde sıklıkla kullanılan hassas diş protezlerinden birisi locator protezidir. Topbaş diş protezinde erkek parça sabit protezin hemen arkasındadır ve top şeklindedir. Dişi parça ise hareketli protez yani hassas bağlantılı diş protezdedir ve erkek parçaya oturma şekliyle kilitlenme yöntemiyle tutunmaktadır.

Hasta daha sonra çıkarmak istediğinde sök tak yapmak suretiyle hassas bağlantılı diş protezi de yıpranmaktadır. Fakat bunun iyi yanı dişi parça içerindeki lastik kısmın değiştirilebilir olmasıdır. Bu sayede uzun süre kullanılması mümkündür.

 

Hassas Bağlantılı Diş Protezlerinde Bilinmesi Gerekenler

Dişin tutuculuğunun daha iyi olmasını istediğimiz vakalarda hassas bağlantılı diş protezi kullanabiliyoruz. Fakat hassas bağlantılı diş protezlerinin kullanılabilmesi için bağlanacağı dişlerin kuvvetli olması gerekir. Çünkü kroşeli dişler, kancalı dişler ısırma kuvvetlerini % 80’ini diş etine iletir.

Dişleri sadece yan hareketlerde bir miktar etkiler ama hassas bağlantılı protezler kuvvetin birçoğunu öndeki bağlı olduğu dişe iletmektedir. O yüzden hastanın önde bağlanmış olan sabit dişlerinin kuvvetli olması elzemdir. Bununla birlikte kemik kaybına uğramış dişlerde de hassas bağlantılı diş protezleri pek de kullanışlı olmamaktadır.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise en arkadaki dişler kaplanıp arkalarına topbaş yerleştirildiği takdirde bunların en az iki diş olması gerekmektedir. Eğer bir dişe topbaş yerleştirilip arkasına hassas bağlantılı protez bağlanırsa o zaman bu protez ısırıldığında ön dişi devirme hareketi uygulayacaktır.

Online Randevu Alın





    Dişevim 27 yıllık güven ve tecrübe..

    Hayalinizdeki mükemmel gülüşe bir adım daha yaklaşın! Estetik diş hekimliği alanında uzmanlaşmış bir ekiple, dişlerinizi özenle tasarlayarak, güzelliği ve sağlığı bir araya getiriyor.

    Bize ulaşın

    Bizi Takip Edin

    12000+ Başarılı vaka

    Faydalı Bilgiler

    Ağız ve diş sağlığı hakkında genel bilgiler,
    Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz

    İleri teknolojiyi kullanarak size her zaman istediğiniz gülümsemeyi verebiliriz.

    0 +

    27 Yıllık tecrübe

    27 yıldır ağız ve diş sağlığı alanında öncü bir konumda, uzman kadromuz ve köklü deneyimimizle hizmet veriyoruz.

    0 %

    12000'den fazla işlem

    12 binden fazla başarılı işlemle, uzman ekibimiz hastalarımıza sağlıklı ve güzel gülüşler sunmaya devam ediyor.